De vijf elementen leer

De vijf elementen leer wordt al eeuwen in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig wordt het ook in westen in de natuurgeneeskunde gebruikt om inzicht te verkrijgen in de samenhang van gebeurtenissen, in de ontwikkeling van ziekteprocessen en om tot een diagnose en een behandelplan te komen. Ook wordt het gebruikt om inzicht te krijgen in het karakter van een mens of dier en in de levensfase waarin een persoon of dier zich bevindt.

Met de vijf elementen worden volgens de Chinese filosofie bedoeld:

Hout – Vuur – Aarde – Metaal – Water

Deze vijf elementen worden beschouwd als dynamische processen (voortdurend bewegende processen), alles in het universum is onderworpen aan een cyclisch proces van elkaar opeenvolgende fasen. Ieder element heeft een verband met, of een voorkeur voor een orgaan, een seizoen, een smaak, een emotie, etc. Wanneer we deze verbanden (h)erkennen, is het mogelijk om te kijken welke relaties er zijn met andere factoren die bij dezelfde fase behoren. Dit is een leidraad om tot het zien van meer samenhang en betere behandelingen van klachten te komen. De elementenleer wordt dus vooral gebruikt om samenhang te zien in klachten en het type mens of dier, om zo tot een effectiever behandeladvies te komen.

Hout Vuur Aarde Metaal Water
Yin Lever Hart Milt Longen Nieren
Yang Galblaas Dunne Darm Maag Dikke Darm Blaas
Seizoen Lente Zomer Nazomer Herfst Winter
Zichtbaar Nagels Gelaatskleur Lippen Lichaamshaar Hoofdhaar
Secretie Tranen Zweet Speeksel Neusslijm Urine, braaksel
Klimaat Wind Hitte Damp Droogte Koude
Zintuigen Ogen Tong Mond Neus Oren
Weefsel Pezen Bloedvaten Spieren Huid Botten
Smaak Zuur Bitter Zoet Scherp Zout
Emotie Kwaadheid Vreugde Zorgen Verdriet Angst
Kleur Groen Rood Geel Wit Zwart
Lichaams- laag Spieren, pezen, gewrichten, hersenen Aderen, slagaderen Bind- en vetweefsel Huid, haren Skelet, beenderen